Archive

Category Archives for "Berichten"

Verse thee bereiden doe je zo!

Diverse soorten thee!

De diversiteit onder theesoorten wordt steeds uitgebreider. Er is bijvoorbeeld keuze uit zwarte, witte en groene thee. Daarnaast heb je nog rooibos en kruidenthee of thee bestaande uit fruitmelanges. Voor echte theeleuten valt er dus genoeg uit te proberen. Uiteraard kun je in elke supermarkt kant-en-klare theezakjes kopen, maar wanneer je echt pure thee wilt proeven, probeer dan eens verse thee van losse theeblaadjes te bereiden.

Wat heb je nodig?

Om verse thee te bereiden heb je een filter, een thee-ei, -knijper of een zeefje nodig. Een theefilter is handig wanneer je je thee wilt zetten in een theepot of een thermoskan. Er bestaan zelfs speciale filters voor thermoskannen. Handig wanneer je thee wilt maken om mee te nemen voor een dagje uit of naar het werk. Voor een theepot kun je het beste een theefilter of thee-ei gebruiken. Een speciale theepot waar al een zeef in zit kan natuurlijk ook. Wanneer je een enkele mok thee wilt zetten, gebruik je het makkelijkst een theeknijper, zeefje of thee-ei. Net wat je wilt.

Hoe bereid je verse Thee?

Per thee kan het verschillen hoe je de thee het beste bereidt. In grote lijnen werkt het zo. Je kookt het water. Naar keuze gebruik je hiervoor bronwater, gefilterd water of gewoon leidingwater. Voor alle theesoorten gebruik je net gekookt water om op de theebladeren te gieten. Voor witte en groene thee geldt echter, dat je het gekookte water het best even een kwartiertje laat staan zodat het water afkoelt naar een temperatuur van circa 80 graden. Wanneer je kokend water zou gebruiken bij witte of groene thee, wordt de smaak te bitter. Per mok gebruik je circa 2 gram losse thee om je verse thee te bereiden. Dat is ongeveer 1 theelepel. Vervolgens laat je de theebladeren circa 3 minuten trekken. Hoe korter je de thee laat trekken, hoe milder de smaak.

Verschillende soorten

Zoals gezegd is er een ruime keuze aan diverse theesoorten. Hierbij een korte opsomming:

Zwarte thee

Zwarte thee is een populaire thee. De theebladeren zijn van origine afkomstig van de Chinese theeplant. De zwarte thee is er in ongelooflijk veel varianten. Er worden vaak speciale melanges van samengesteld, zoals bijvoorbeeld een herfstmix of een speciale kerstthee. Daarbij zijn alle smaken denkbaar. Zwarte thee bevat theïne, een opwekkende stof.

Groene thee

Groene thee is rijk aan antioxidanten en wordt veel gedronken. Het is verkrijgbaar in pure vorm, maar ook met allerlei smaakjes. Gebruik voor het lekkerste resultaat bij het zetten water van 80 graden.

Witte thee

Witte thee heeft een subtiele en lichte smaak en is zachter dan bijvoorbeeld groene of zwarte thee. Het is nog niet zo bekend in het Westen, maar wordt wel steeds meer gedronken. Naar verluidt zou witte thee nog meer goede eigenschappen hebben dan groene thee.

Rooibos

Rooibos is een kruidenthee afkomstig uit Zuid Afrika. Het zit vol vitamines en mineralen. Rooibos-thee wordt veel gedronken.

Fruitmelange

Fruitmelange bestaat uit gedroogd fruit, met of zonder gedroogde theebladeren. Ook hier weer zijn er legio variatiemogelijkheden en kies je voor de smaak die jij lekker vindt.

Kruiden Thee

Kruidenthee is ook zeer populair. Het bestaat uit gedroogde kruiden in de diverse smaken of samenstellingen. Van de frisse muntthee, tot salie of zoethout of zelfs hennepthee.

Speciale bloemen

Een heel bijzondere thee maak je met theebloemen. Hiervoor gebruik je een glazen theepot. Wanneer je de bol waar de theebloem in zit in het water laat, kun je het wonderlijke proces van het tevoorschijn komen van de bloem bewonderen. Erg leuk bij een speciale gelegenheid of om cadeau te geven.

Snuffel maar eens tussen de diverse theesoorten en maak je keuze, creëer een speciaal zen-momentje voor jezelf en geniet van jouw kopje reinigings-tea.

De beste natuurlijke suikervervangers

Geraffineerde suikers vs natuurlijke suikers

Bewust met eten

Mensen zijn tegenwoordig bewuster bezig met wat ze eten. Tenslotte moet alles wat je eet ook weer verwerkt worden door je lichaam. De nodige vitamines en mineralen worden uit je eten gefilterd en door je lichaam opgenomen. Voedsel geeft energie om te kunnen functioneren, maar wist je dat het ook energie kan kosten om eten te verwerken? Dat is het geval wanneer je voedsel binnenkrijgt wat niet herkend wordt door je lichaam als ‘lichaamseigen’, zoals bijvoorbeeld het geval is met voedsel waar veel fabrieks-toevoegingen in zitten. Synthetische toevoegingen die niet in de natuur voorkomen.

Verborgen geraffineerde suikers

Dit is ook het geval met geraffineerde suikers. In onnoembaar veel producten zitten suikers verwerkt. Niet alleen in koekjes, snoep en frisdranken, maar ook in producten waarvan je het niet zou verwachten, zoals bouillonblokjes of brood, vleeswaren of sauzen. Hierdoor krijg je op een dag, zonder dat je je daarvan bewust bent, veel meer suikers binnen dan je zou denken. Door zo veel suikers binnen te krijgen stijgt je bloedsuikerspiegel. Wanneer je lichaam dan even geen suiker krijgt, daalt die bloedsuikerspiegel weer en voel je een plotselinge behoefte aan zoetigheid en een energiedip. Als je vervolgens weer iets eet met suiker kun je je voorstellen dat je in een soort vicieuze cirkel terechtkomt.

Minder suiker, meer energie

Wanneer je meer energie wilt, probeer deze cirkel dan eens te doorbreken. Als je de hoeveelheid geraffineerde suikers beperkt, zul je merken dat je na een tijdje die zoetbehoefte niet meer hebt en dat je veel meer en een constantere energie hebt. Als je het zoet dan toch niet helemaal kunt laten staan, kies dan bij voorkeur voor natuurlijke suikervervangers, onbewerkte suikers zoals ze in de natuur voorkomen. Hieronder vind je een aantal natuurlijke suikervervangers.

Honing

Honing als natuurlijke suikervervanging is een prima alternatief. Wil je honing met de meeste gezonde voedingsstoffen gebruiken? Neem dan bij voorkeur rauwe, koud geslingerde en ongefilterde honing.

Agavesiroop als natuurlijke suikervervanging

Agave wordt gemaakt van een soort cactus: de agave. Het is een heel zoete siroop en je hebt er maar weinig van nodig om iets te zoeten. Ook hier geldt dat je het beste de rauwe soort kunt gebruiken.

Ahornsiroop

Het sap van de Canadese esdoorn is een prima alternatief voor natuurlijke suikervervanging. In Amerika en Canada wordt dit als stroop op de pannenkoeken gegeten. Ook bij ons wordt ahornsiroop steeds vaker gebruikt.

Graanstropen

Graanstropen, zoals bijvoorbeeld mais- en rijststroop zijn ook geschikt als natuurlijke suikervervanging. Deze stropen zijn echter minder zoet van smaak, waardoor je wel het risico loopt er te veel van te gebruiken als je een echte zoetekauw bent.

Palmsuiker

Dit wordt gemaakt van een Indonesische palmsoort. Het is redelijk arbeidsintensief dus goedkoop is het niet, maar het is een goed alternatief voor natuurlijke suikervervanging.

Kokospalmsuiker of Kokosbloesemsuiker

Zoals de naam al doet vermoeden wordt deze natuurlijke suikervervanger gemaakt van het sap van de kokosnootbloesems. Doordat de kokosbloesemsuiker veel vitamines en mineralen bevat en doordat het weinig effect heeft op je bloedsuikerspiegel is dit een zeer geschikte suikervervanger.

Groene stevia als natuurlijke suikervervanger

Groene stevia bestaat uit gedroogde blaadjes van de steviaplant die zijn vermalen tot poeder. Je hebt er maar weinig van nodig om iets te zoeten en het is daarmee een prima suikervervanger. Aan de smaak moet je vaak wel even wennen.

Meer energie? Minder suikers!

Voor alle natuurlijke suikervervangers geldt dat je aan de smaak zult moeten wennen, simpelweg omdat het anders smaakt dan geraffineerde suiker. De ene soort gebruik je het best in de koffie of thee, weer een ander om taart te bakken en een volgende om je pannenkoeken te zoeten. Het is een kwestie van uitproberen wat jij lekker vindt. De smaken van de natuurlijke alternatieven verschillen enorm. In ieder geval zul je gaan merken dat je je beter zult gaan voelen bij het gebruik van natuurlijke suikervervangers in plaats van geraffineerde suikers. Je krijgt meer energie en geen suikerdipjes meer. Het proberen waard dus!

Deel jouw ervaringen met SlimTea!

Wij van SlimTea zijn altijd nieuwschierig naar ervaringen van onze klanten met de producten van SlimTea. Je kan onder dit artikel al jouw positieve maar ook minder positieve ervaringen delen met ons en onze klanten. Hebben we jouw minder positieve ervaring goed weten op te lossen? Deel dit dan ook met iedereen!